Alles van Schijndel
Bekijk de agenda

Eerde loopt uit voor St. Antoniusmolen

Eerde loopt uit voor St. Antoniusmolen
Geplaatst 10 juli 2011

Plaatsen van kap op molen is memorabel dorpsgebeuren.

Ruim 10 jaar is men in Eerde bezig geweest met het plan voor de restauratie van de St. Antoniusmolen en vanaf januari van dit jaar is molenbouwer de Jongh uit Oerle in touw geweest met het bouwen van de kap. Zondag 10 juli was de grote dag. De kap werd op de molen geplaatst.

Om 10 uur verzamelde de eerste belangstellende zich in de nabijheid van de molen en naarmate de werkzaamheden vorderden groeide de belangstelling. Toen rond de klok van 12 het grote moment daar was, was bijna heel Eerde uitgelopen.

Deze historische dag wilde men niet missen.

Bertus van Berkel, voorzitter van de Stichting Eerdse Molen, eidde de slotceremonie en sprak van een bijzondere dag voor Eerde. Hij had de afgelopen nacht niet goed geslapen en was best zenuwachtig. Gaat het allemaal wel goed komen. Jazeker, het kwam allemaal goed.

Dat de datum voor het plaatsen van de kap op 10 juli was bepaald was geen toevalligheid. Mevrouw van Riel, de vroegere en tevens laatste eigenaresse van de molen die er ook jarenlang naast heeft gewoond, was namelijk vandaag 10 juli jarig. Voor haar een gedenkwaardige verjaardag. Naast bloemen was er een "lang zal ze leven " van de grote schare aanwezigen en een drievoudig "hiep, hioep hoera".

Sprak zij 10 jaar geleden nog van "waar begin je toch aan, dat gaat nooit lukken" nu was zij er getuige van dat met de juiste insteek en een goeie aanpak onmogelijk geachte dingen zeker kunnen lukken.

De pastoor sprak een inzegeningsgebed en de kap werd zowel door de pastoor als oud-pastoor met wijwater besprenkeld.

Na het massaal aftellen van 10 tot 1 werd de kap onder luid applaus door een kraan die een hoogte van ruim 100 meter bereikte, de lucht in gehesen en met vakkundige precisie op de molen geplaatst.

Het publiek keerde huiswaarts maar de werkers gingen onverdroten verder. Rond de klok van 6 waren ook de wieken gemonteerd. En zo kwam er een einde aan een spannende en memorabele dag voor de inwoners van Eerde, het bestuur van de stichting, de vele vrijwilligers en de mensen van molenbouwer J. de Jongh uit Oerle.

Kijk hierna voor een fotoverslag van de gebeurtenissen op deze gedenkwaardige dag.


Klik op afbeelding hierboven voor een groter formaat foto.

Schijndel.allesvan.nl


Meer informatie | Stichting Eerdse Molen

Reacties op dit bericht


Zelf een reactie toevoegen

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
« terug

Van den Berg Sint Oedenrode
Natuurlijk! Sint-Oedenrode. Shoppen en Stappen.
Wandstyling Schijndel
Bekkers Accountants
TAPPERIJ DE BEURS SCHIJNDEL